contact whatsapp

הבלוג לדיני עבודה -

התעמרות בעבודה

למרות שאין עדיין חוק ספציפי האוסר על התעמרות בעבודה, הפסיקה בבתי הדין האזוריים לעבודה אימצה את הלך הרוח שבהצעת החוק,שהונחה על שולחן הכנסת בדצמבר 2019. ככלל נקבע שעל המעסיק לספק לעובד סביבת עבודה בטוחה ומכבדת והוא חייב לנקוט אמצעים למניעת התנכלות תעסוקתית.

בדצמבר 2019 הונחה על שולחן הכנסת  הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה הקובעת בין השאר שהתייחסות חוזרת של ביזוי והשפלה תיחשב כהתעמרות בעבודה. ההצעה עדיין לא עברה ואין בישראל חוק למניעת התעמרות בעבודה.

_______

ביה"ד לעבודה בת"א פסק לעובד בחברת החשמל פיצויים בסך 50,000 ₪ בשל עוגמת נפש שמקורה בהתעמרות בעבודה

16 בנובמבר, 2021

עובד תבע את חברת חשמל לישראל בטענה שסבל מהעסקה פוגענית. העובד, גוייס לעבודה ב-2016 כמפקח חדר האוכל באחד מאתרי חברת חשמל במסגרת תוכנית "ניצן אור" לשילוב בעלי מוגבלויות בעבודה. העובד מוגבל מבחינה אורטופדית ונוירולוגית בעקבות תאונת דרכים ומוכר כנכה 100%. עד שנת 2018 הייתה באופן כללי שביעות רצון הדדית מאופן קליטתו של העובד והממונה עליו אף המליץ שיקבל "אות העובד מצטיין". ב-2018  נטען כלפיו שתפקודו ירד.

בית הדין קבע כי ביסוד הביקורת של הממונה כלפי התובע עמדו טענות מקצועיות ענייניות שמתפקידו היה להעיר לתובע בגינן. השאלה שבית הדין דן בה היא ביחס לסגנון הביקורת ולא לעצם מתן הביקורת ומצא שהאופן שבו התייחס הממונה לעובד הגיעו לכדי צעקות ויחס מזלזל בפרהסיה שהצביעו על יחסי עבודה "בלתי נאותים". לפיכך קבע בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, בראשות השופטת אופירה דגן-טוכמכר , "כי בנסיבות שנוצרו מוטב היה להפריד בין השניים ולהציב את התובע במקום אחר עד למציאת תפקיד אחר/פיטורים (או לחלופין ללוות את ההשתלבות שלו במחלקה)…"

בית הדין פסק כי על חברת החשמל לפצות את העובד בסך 50,000 ש"ח בגין עגמת הנפש שנגרמה לו. בנוסף סבר בית הדין כי "בהעדר בקרה ופיקוח במשך תקופה משמעותית אין מנוס מלקבוע כי חברת החשמל לא מילאה באופן שלם את חובותיה לבצע התאמות על מנת לאפשר קליטה מיטבית של התובע בשורותיה. לנוכח האמור פסק בית הדין לתובע פיצוי נוסף בגובה 20,000 ₪ בגין הפרת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

[סע"ש 14761-06-19]

________

עיריית ירושלים תפצה עובדת בסך של 150,000 ש"ח בגין העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה

21 בפברואר, 2021

העובדת, סגנית היועמ"ש לתכנון ובניה בעיריית ירושלים, עתרה לקבלת סעדים בגין פעולות של העירייה כנגדה, החל מריקון תפקידה מתוכן ועד לדילול סמכויותיה. כמו כן תבעה העובדת פיצוי בגין העסקה פוגענית, התנכלות תעסוקתית, התעמרות במקום העבודה ועגמת נפש. בית הדין קבע כי "העירייה פגעה במעמדה של התובעת ובמהות תפקידה וזאת בניגוד לחוזה העבודה בין הצדדים. כמו כן קבע שהעובדת הושפלה בפני עמיתיה לעבודה וגורמים נוספים בעירייה ללא כל הצדקה עניינית. לפיכך,  פסק בית הדין האזורי לעבודה בירושלים בראשות השופט הבכיר כאמל אבו קאעוד כי על העירייה לפצות את העובדת בסך של 150,000 ש"ח בגין העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה. כמו כן חוייבה העירייה להשיב לעותרת את כל סמכויותיה ולמנוע את מידורה מפעילות אגף הייעוץ המשפטי והדרתה מתהליכים הקשורים באגף הייעוץ המשפטי במחלקה לתכנון ובנייה בעירייה.

[סע"ש 67012-07-18]

_______

השפלה במסרונים ודיבור פוגעני נחשבים התעמרות בעבודה המצדיקה התפטרות בדין פיטורים

30 באוגוסט, 2020

מנהלת מכירות במכון כושר באשדוד התפטרה מעבודתה בטענה שסבלה מהתעמרות מילולית מתמשכת של מעסיקיה. המעסיקים כפרו בטענות והאשימו את העובדת בהיעדרויות מהעבודה ללא הצדקה שפגעו בפעילות השוטפת של מכון הכושר.

במהלך המשפט הסתבר שהתובעת סבלה לא רק מדיבור פוגעני ומעליב של הבעלים אלא שהוא היה משליך על העובדות תפוחים אכולים ונהג להכנס ערום לאיזור הספא כשהוא דורש מהעובדות להביא לו מגבת. העובדת כל כך פחדה מפני הבעלים עד שפעם אחת אפילו התמוטטה כשנאלצה לעמוד מולו. אי לכך סבר בית הדין לעבודה בבאר שבע, בראשות השופט יוחנן כהן "כי הנסיבות בהן התפטרה התובעת, בשל התנהגותו המשפילה של המעסיק, אשר הוכחה בפנינו, יש לראותן כנסיבות בהן אין לדרוש מהתובעת להמשיך בעבודתה, המזכות אותה בפיצויי פיטורים" ופסק לטובתה פיצויים בגובה של למעלה מ-56,000 ש"ח וזאת בנוסף להפרשים והשלמות שכר ונלווים בסה"כ כ-95,000 ש"ח ודחה את טענת המעסיקים בתביעה שכנגד.

[סע"ש 24484-05-16]

_______

בית הדין לעבודה קבע פיצוי בגובה 40,000 ש"ח לעובד עיריית תל-אביב בגין עוגמת נפש בעקבות התעמרות בעבודה

24  באוקטובר, 2019

עובד במחסני העירייה טען שחבריו לעבודה ומנהלו הישיר מתנכלים לו באופן חוזר ונשנה ותבע על כך את עיריית תל-אביב. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, בראשות השופט דורון יפת, קיבל חלקית את טענת העירייה כי העובד עצמו התנהג בצורה מתגרה כלפי עמיתיו לעבודה. עם זאת הסביר השופט כי "על מעסיק לפעול בהגינות, בסבירות ובתום לב על מנת למנוע התעמרות בעובד, בין על ידי הממונה עליו ובין על ידי עמיתיו לעבודה, ובכלל זה למנוע התעמרות קבוצתית בעבודה ולטפל בתלונתו ביעילות ובמהירות המתבקשת, אחרת יצטרך לשאת באחריות למחדלו, תוך תשלום פיצויים בגין נזקי ההתעמרות".

בנוסף קבע בית הדין כי "… המכלול השלם של ההתנהלות כלפי התובע , … הביא לפגיעה בכבודו כאדם." …"אשר על כן, מקרה חריג ומיוחד זה מצדיק את חיוב העירייה, כמעסיקה , החייבת לספק סביבת עבודה הולמת לעובדיה, לשלם לתובע פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו בסך 40,000 ₪."

[סע"ש 36775-04-18]

_______

לקט עדכוני החקיקה והפסיקה באתר משרד עורכות הדין, נופר בר, מהווים את תמצית הדברים בלבד ומתמקדים בנושאים הקשורים ביחסי עובד-מעסיק. פסקי הדין המלאים מתפרסמים במאגר המשפטי של אתר "נבו " וניתן למצוא אותם שם על פי מספר התיק.

המאמרים והמידע בידיעון זה ובאתר המשרד מספקים מידע ראשוני בלבד, הנכון למועד פרסומו, ואין הוא מהווה תחליף לייעוץ משפטי. לבירור מקרים פרטיים מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בדיני עבודה.